Nevrotik Hastalık
Jerome S. BLACKMAN
Nevrotik hastalıkları (fobiler, konversiyonlar, panik, takıntılar, zorlanımlar, bazı dürtüsellikler, bazı bunalımlar) olan insanlarda benlik gücü yeterli olabilir. Fakat duygulanımın yoğunluğu düşük olsa bile, küçük bir duygulanım sinyal etkisi gösterir (Freud, 1926; C.Brenner, 1982a). Bu sinyal duygulanımı kişiye, genellikle bilinçsiz olarak, gerçekten boğucu duygulanım hissettikleri önceki durumları hatırlatan durumlardaki savunmaları tetikler.
24 yaşındaki Renée panik halindeydi. Kendisini kaygılandıranın ne olduğunu düşündüğünde, son zamanlardaki çocuk sahibi olma isteğine gidiyordu. Kocasına söylemeye korkuyordu, çünkü başka çocuk sahibi olmama konusunda anlaşmışlardı. Ayrıca Renée eşinin gelirine “bağımlı” olmak istemiyordu. Gençken babasına harçlık için nasıl yalvarmak zorunda kaldığını ve bunun hiç hoşuna gitmediğini anlattı.
Eşinin de babası kadar cimri davranmasını beklediğine işaret ettim. Renée, bunun kendisine karşı hep cömert davranmış eşine dair haksız bir tanım olacağını fark etti. Kısa bir psikoterapi (birkaç ay) sonrasında Renée çocuk konusunu eşine açtı ve eşi bu fikri heyecan ve mutlulukla karşıladı. (Bu vakanın daha ayrıntılı anlatımı için bkz. Blackman, 2001, ss.174-177.)
Renée, eşiyle aktarım (79) temelli bir kaygıdan kendini korumak için ketumluk (59), kaçınma (61) ve sözde bağımsızlık (72) savunmalarını kullanıyordu. Bir başka deyişle, sinyal işlevi gören kaygısı kendi içinde boğucu olmasa da patolojik savunmaları ortaya çıkarmıştı.
Devamı için tıklayın